page header photo

november 2013 Archieven

VMware: de makkelijke manier


Geplaatst door Coen op 2013-11-26 15:38:38 | Permanente link | Categorie: Systeembeheer, Tips and Tricks | Reacties: 0

Recent ben ik tegen een leuke uitdaging aangelopen.

In een zeer grote virtuele omgeving moesten een aantal machines komen. Nu was het zo dat de machine zelf op een SAN stond maar dedicated op een host draaide.

De opzet bestond uit een SAN met ongeveer 2TB aan data-opslag met een 10GB verbinding naar de hosts.

Elke host had quad core CPU's en 32GB aan RAM en natuurlijk 10GB ethernet om contact te kunnen maken met het SAN.

De virtuele machines moesten per stuk ongeveer 600GB groot worden met 4 CPU core's en 24GB ram.

Nu komt het leuke deel.

Ze moesten allemaal identiek worden. Natuurlijk geen probleem, maar ik dacht dat ik hetzelfde kunstje meerdere keren moest uitvoeren. Dat bleek veel sneller te kunnen. Het werkt op zowel ESX als ESXi maar moet wel op de terminal van de host gebeuren.

Nadat de installatie van de eerste machine klaar was, heb ik het volgende gedaan: Om op de terminal in te loggen moet je in VMware de toegang activeren.

In mijn geval betrof het een ESXi 5.1 machine. Daarop moet je op de lokale console van de host inloggen en dan naar Troubleshooting Options gaan. Daar is een optie te vinden die ESXi shell heet.

Die staat standaard uit, maar die moet je op enable zetten.

Als je dit gedaan hebt, kun je via ssh inloggen op de machine en kan de betreffende virtuele machine gekopieerd worden naar een 2e, 3e en volgende.

Om dit voor elkaar te krijgen zijn de volgende stappen nodig: 1. Maak via de VSphere client een nieuwe machine aan die een zeer kleine disk heeft. 2. Stop die machine en verwijder de disk. 3. Zorg dat de machine die je wilt kopiƫren geen snapshots heeft. 4. Stop de bronmachine. 5. Log in op de shell. 6. Ga naar de datastore van de bronmachine (# cd /vmfs/volumes/datastore/bron_vm). 7. Zorg dat je het totale pad kent van de bestemming van de te klonen machine. 8. Voer het volgende commando uit: # vmkfstools -i "/vmfs/volumes/datastore/bron_vm/bron_file.vmdk" "/vmfs/volumes/datastore/doel_vm/doel_file.vmdk" 9. Als dit klaar is (de snelheid hangt af van je datastore) kun je via de Vsphere client de zojuist gekloonde disk toevoegen. 10. Start de machine op en pas in de configuratie nog wel even de hostnaam en het IP-addres aan.

En voila, je hebt binnen zeer korte tijd een 2e machine met dezelfde software toegevoegd.

Met als bijkomend voordeel dat je de virtuele diskbenaming hetzelfde hebt als de virtuele machine. En ....... het kost niets!

PS. Ik moest een 600GB machine klonen en dat duurde slechts 15 minuten.